Автор: Калина Андролова Следвайте Гласове в ТелеграмЕдин от министрите на Кирил Петков

...
Автор: Калина Андролова Следвайте Гласове в ТелеграмЕдин от министрите на Кирил Петков
Коментари Харесай

Румен Петков пред Гласове: Кирил Петков е еманация на ходеща измама

Автор: Калина Андролова Следвайте " Гласове " в Телеграм

Един от министрите на Кирил Петков преди Нова година си е договорил парцел за 4,5 милиона $ в Тайван. За седем месеца министерстване. Нека Кирил Петков да излезе и да каже: „ Няма такова нещо! “ Нека да излезе. И тези хора ми приказват, че се борят с корупцията! 

Това сподели пред " Гласове " Румен Петков от " ЛЕВИЦАТА! ". 

Според него въпросът по какъв начин Кирил и Асен са се сближили с Радев и са му спечелили доверието е доста сериозен въпрос. Аз не съм спрял да приказвам, че Кирил Петков е еманация на ходещата машинация! Кирил Петков е лъжец, който въобще не се безпокои от това, че лъже.

Министър Рашков дължи пояснение пред обществото бил ли е притискан от премиера Кирил Петков да арестува Борисов! Дали е бил притискан или не, това въобще не го оправдава за противозаконните дейности.

Кирил Петков ни направи стратегически сътрудник като страна на компании, които са безусловно лъжлив. Вижте в Ловеч какво има там, където трябваше да има цех. Там е една голяма поляна със слънчеви панели. Кой издаде позволение да се сложат там тези панели? Завод няма! Нищо няма от това, за което се говореше.

Двигателят на правосъдната промяна е човек, който е изключен от адвокатския съюз, т.е. от правната общественост. Нямаме мярка. Това е безсрамие. Човек, изхвърлен от правната колегия, яхва, седи, люлее се, катери се върху гърба на правосъдната система.

Най-големият удар по националната ни сигурност идва от Съединени американски щати! Натиск за спиране на контракта за тръбопроводен газ. Резултатът от съсипването на „ Булгаргаз “ сега е безпорядък и оскъпяване. Натиск за поръчки към ВПК-то на Съединени американски щати. Ние им дадохме 3 милиарда лв. за едни самолети, дето трябваше да са към този момент тук. Самолетите ги няма!
Тоест 60 км газопровод България-Сърбия планираме за 200 млн. лв.. На релативно равнинен терен. Няма подобен безценен газопровод в света и това не смущава никого. „ Булгартрансгаз “ е недостижим.

Съсипването на „ Булгаргаз “ е умишлен разгром! В продължение на няколко дни се наложи „ Булгаргаз “ да продава на безценица скъпия газ, който купувахме. Има отчет на КЕВР по случая. И тук отговорът на прокуратурата за породената вреда от 10 млн. лв. е повече от наложителен. Става дума за вреда заради цялостна несръчност. 
Съществува ли лаборатория във ВМА, която прави характерни проби върху популацията? Ние от „ Левицата “ желаеме да знаем кой, по кое време, по какъв начин позволи да има такава лаборатория.

Не е ли доста необичайно, че някогашният американски дипломат в България се оказва директно зает с най-тежките корупционни схеми в енергетиката ни! Това е неопровергаем факт. Грубата интервенция на дипломат Мустафа има връзка със забавянето на въвеждането на гръцката връзка в употреба.

Ако Българска социалистическа партия в действителност имаха отговорно и честно управление, трябваше да изоставен кабинета „ Петков “, когато Кирил Петков по невиждан метод изгони 70 души от задачата на Русия в България, в това число готвачи и електротехници. Но Българска социалистическа партия си остана в кабинета без проблем. Извратеняшко е, нали?!

- Има някаква възможност „ Левицата “ да влезе в Народното събрание. Подпомагате ли Корнелия Нинова в упоритостта й да довърши Българска социалистическа партия? 

- Тя несъмнено прави каквото може. Но нашата упоритост е обърната към тези 700 хиляди лявомислещи гласоподаватели, които на последните избори просто не излязоха да гласоподават. В този смисъл „ Левицата “ е решение на казуса, а не част от казуса! За номалния човек е неясно за какво Корнелия не се безпокои от десницата. Защо не се занимава с ГЕРБ. Защо не се занимава с Демократична България и Политическа партия, тези, които погромиха българската енергетика. Корнелия приказва за енергетиката в несвързани изказвания. Например, че Българска социалистическа партия е партията, която се бори за енергетиката, а ние доста добре знаем, че през 2009 година беше преустановен планът „ Белене “. Корнелия очевидно не се тормози от индивида, който подписа продажбите на „ Марица 1 “ и „ Марица 3 “ на американците. Той подписа и продажбата на „ Нефтохим “ на съветската компания „ Лукойл “. И в този момент този човек е мощно обезпокоен от съветското въздействие в енергетиката и се бори с „ Нефтохим “ – Бургас. 

- Кой е този човек?

- Г-н Атанас Атанасов. Законът изискваше, когато се продават стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, да се прави отчет от националната работа за сигурност. И трите отчета за „ Марица 1 “, „ Марица 3 “ и „ Нефтохим “ ги е подписал персонално Атанас Атанасов като началник на националната работа за сигурност. Самият аз като министър на вътрешните работи стопирах продажбата на корабостроителницата точно по отчет на НСС. Преди това практиката беше, че продаваме всичко без въобще да се интересуваме какво ще вършим на следващия ден. Корнелия не се безпокои от партньорство с тези хора, а е насочила напъните си против „ Левицата “. С една много обидна за жителите фраза, че „ Левицата “ къса живо месо от Българска социалистическа партия. Но аз мога да се разпростра задоволително цветно на тематика кой разхвърли остатъците от Българска социалистическа партия на чакалите и койотите.

Ако Българска социалистическа партия в действителност имаха отговорно и честно управление, трябваше да изоставен кабинета „ Петков “, когато Кирил Петков по невиждан метод изгони 70 души от задачата на Русия в България, в това число готвачи и електротехници. Най-малкото е, че не беше спазена никаква процедура. Но Българска социалистическа партия си остана в кабинета без проблем. Извратеняшко е, нали?! Кирил Петков извърши посягане върху междудържавните връзки. Драган Цанков преди 100 години произнася във връзка на сходно напрежение сред България и Русия следната неповторима фраза: „ Пет минути политика не могат да трансформират историята. “ Оказа се, че пет минути политика на Кирил Петков с безмълвното присъединяване на Корнелия Нинова трансформираха основите на нашата история. Явно Драган Цанков е бил доверчив. Затова споделям, че „ Левицата “ е решението на казуса вляво. 

- Каква е тази книга, която държите в ръце? 

- Величаеща нацизма. Ето какво написа на корицата. „ Тази книга съставлява и дава на читателя опция да се запознае с едни от най-видните генерали на Вермахта. Повечето от тях са с благороден генезис и знатно родословие. Каква роля изиграват Франц Халдер и Вилхелм Кайтел за образуване на военната машина на Хитлер?! Книгата прави оценка на пълководческия гений на генералите на Вермахта. Повечето от тези генерали са върли почитатели на Фюрера. И остават правилни на режима му до самия край. “ И по този начин нататък. Тоест издателите ни твърдят, че ние се гордеем с тези хора. Искам да ви кажа, че атмосферата на фашизиране на България е безспорен факт. Когато един човек с безспорна липса на разсъдък и с проблеми, по които може да се класира на Четвърти километър, отива и троши плочата на Паметника на Съветската войска, не може всички малките екрани да го демонстрират от един доброжелателен ъгъл. И той споделя: „ Първата ми причина е, че ненавиждам Съветския съюз и съм антикомунист. “ Аз съм написал писмо до Съвет за електронни медии, само че не знам дали ще доживея отговора заради моята към този момент напреднала възраст. Съвет за електронни медии би трябвало да се изкаже по това дали медиите насаждат ненавист с сходен жанр репортажи и излъчвания. Кому са нужни двайсетминутни изявленията с сходни хора?! Като този трошач на табели. Чупенето е провокация. Но отразяването и подпомагането му, поддръжката на неговите претекстове, това е политика. Чупим плочата, оскверняваме паметника на граф Игнатиев във Варна, поддържаме претекстовете им в всякакви излъчвания, издаваме сходни книги... и тази линия с фашистки уклон не смущава никой. 

- Действията на Корнелия Нинова са напълно в спор с гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Най-ярко изражение на това беше лакомото й присъединяване в кабинета „ Петков “. Била е напълно наясно, че износът на оръжие е за Украйна, само че се маскираше, че не изнася и един патрон. Докато най-после Кирил Петков и Асен Василев си приписаха дивиденти, че точно те са избавили Украйна. Докога на върхушката на Българска социалистическа партия ще се прости това двуличие?

- Индианците имат доста мъдрости и една от тях е, че даже мъртвата риба може да плува по течението. Течението, навикът, възприятието за принадлежност води гласуващите за Българска социалистическа партия. Въпреки че това възприятие е много накриво по отношение на действителността. Но в случай че приказваме за измамите на върхушката, те не са единствено патент на Българска социалистическа партия. И го споделям като човек, който е изключен от Българска социалистическа партия. Без до ден сегашен да знам за какво. И го споделям като човек, който не е претендент за нищо. Но го споделям като човек, който познава процесите през всичките тези 33 години. Аз не мисля, че електоратът на „ Левицата “ и Българска социалистическа партия е един и същи. По две аргументи. Тези 700 хиляди лявомислещи хора към този момент въобще не са електорат на този или оня. Това са хора излъгани. Хора, които се усещат използвани. И ви давам образец. Кой си спомня през днешния ден, че през 2013 година правихме референдум за „ Белене “?! 

- Първо Българска социалистическа партия доста дълго тупкаше топката, когато беше на власт и можеше да придвижи плана. А по-късно инициира референдум. 

- Не желая да влизам в детайлности. Но тогава излъгахме един милион души. Ние, Българска социалистическа партия, направихме референдума и скрихме топката под леглото.  

- При вероятно влизане в Народното събрание бихте ли подкрепили вид за експертен кабинет? Например препоръчан от ГЕРБ или пък от ПП/ДБ?

- Уверен съм, че ще влезем в Народното събрание. И то поради честния и кардинален диалог с хората, които имат леви убеждения. Няма от какво да се безпокоим. Ние въобще не се тормозим да покажем огромните измами на последните две години. През 2021 година Кирил Петков даде обещание, че през 2023 година в Ловеч ще има цех за електрически коли. И подписа контракт, с който направи страната ни стратегически сътрудник на съмнителна компания. Защо никой не се тормози от тази голяма машинация?! Виждаме, че има хора, които безусловно живеят от лъжата. Живеят, с цел да лъжат, разбирате ли?! Ами дано ви напомня случая с „ Джемкорп “, когато Асен Василев сподели, че американското посолство е завело вложителите в Министерския съвет. И след това американското посолство се наложи да се разграничава от тези негови изказвания. Не е ли доста необичайно, че някогашният американски дипломат в България се оказва директно зает с най-тежките корупционни схеми в енергетиката ни! Това е неопровергаем факт.

И тук доста ясно желая да подчертая, че Съединени американски щати са си присвоили правото да раздават оценки в годишните си отчети. Но в същото време подминаваме декларацията на Джеймс Комър, който е началник на Комисията по контрол и отчетност в Камарата на представителите. Той твърди, че синът на Байдън е получил доста милиони от Украйна и Китай, и че заплашва националната сигурност на Съединени американски щати. Така че американците въобще не са застраховани против корупция, макар че оповестяват назидателни отчети. Тъкмо противоположното. Грубата интервенция на дипломат Мустафа има връзка със забавянето на въвеждането на гръцката връзка в употреба. Спомняте ли си благата целувка на Бойко Борисов с дипломат Мустафа сред две тръби?! Там. На мястото. И аз отидох след една седмица. Там. И тръбите ги нямаше. И съм го посочил това и на публицисти, и на моята страничка във Facebook. Може ли някой да излезе и да каже, че не е корупция този случай?! Американският дипломат Мустафа какво отношение има към тази връзка? Например един от служебните ни министри е на посещаване в Гърция на среща отдадена на българо-гръцката връзка, и надлежно дипломат Мустафа също участва. По каква причина? Аз съм уверен, че тя е оказала въздействие това да се случи по този начин, а това да не се случи другояче. И забавянето с една година и половина ни лиши от евтиния азерски газ. Андрей Кончаловски преди десетина години сподели, че живеем в изискванията на доста бързо скъсяваща се социална памет. И през днешния ден установяваме правотата му, друго не ни остава. Това е най-корупционният план от доста години насам. Избрана е гръцка фирма-изпълнител с български мениджмънт, само че напълно под контрола на гърците. На гърците им е било комфортно. 

- Едва ли американският дипломат е способствал за закъснение на построяването на българо-гръцката връзка. Но гърците са имали интерес да забавят строителството, тъй като газът минава през тях и те печелят от това милиони евро.

- Безгръбначието на държавното управление „ Петков “ беше повече от очевидно. Но аз към това безгръбначие имам и различен доста значителен въпрос: съществува ли лаборатория във ВМА, която прави характерни проби върху популацията? Ние от „ Левицата “ желаеме да знаем кой, по кое време, по какъв начин позволи да има такава лаборатория. Защо я позволи? Какви изгоди ние имаме от сходна лаборатория?! Не е ли много притеснително съществуването на такава лаборатория?! Един английски народен представител желае следствие на дейностите на държавното управление на Съединени американски щати на територията на Англия. Точно по подобен случай. „ Левицата “ желае поддръжка, с цел да задаваме точно такива въпроси, които никой не слага. 

- Как ще коментирате съсипването на „ Булгаргаз “? 

- Съсипването на „ Булгаргаз “ явно е целенасочена политика, обслужваща интереса на медиаторите. Паралелно с оскъпяването от медиаторите, в един избран миг през септември „ Булгаргаз “ даже се наложи в продължение на няколко дни да продава на безценица скъпия газ, който купувахме. Има отчет на КЕВР по случая. И тук отговорът на прокуратурата за породената вреда от 10 млн. лв. е повече от наложителен и извънредно значим. Става дума за вреда заради цялостна несръчност. Съсипването на „ Булгаргаз “ е умишлен разгром! Да прекъснем заплащанията си по дейния ни контракт. Аз нямам никакво подозрение. В момента също по този начин строим 60 км газопровод България-Сърбия. И този газопровод трябваше към този момент да е пред привършване. А той е едвам първоначално. Но за сметка на това от 140 млн. лв. усилиха цената с още 40 млн. лв. плюс още 7% непредвидени разноски и към този момент приказваме за към 200 млн. Тоест 60 км ги планираме за 200 млн. лв.. На релативно равнинен терен. Няма подобен безценен газопровод в света и това не смущава никого.

Ръководството на „ Булгартрансгаз “ се усмихва с идентичен триумф на всички управляващи от 7-8 години насам. „ Булгартрансгаз “ е недостижим. Непрекъснато питаме дали някой ще ни разреши да създадем това или това. А най-големият удар по националната ни сигурност идва от Съединени американски щати! Натиск за спиране на контракта за тръбопроводен газ. Резултатът от съсипването на „ Булгаргаз “ сега е безпорядък и оскъпяване. Натиск за поръчки към ВПК-то на Съединени американски щати. Ние им дадохме 3 милиарда лв. за едни самолети, дето трябваше да са към този момент тук. Самолетите ги няма! Всички приказват, че сме в условия на война, че Байдън е оповестил, че сме предна линия, а тъкмо Съединени американски щати ни лишиха от самолети и ние не им търсим сметка. Все едно нищо не се е случило. 

- Политическа партия се появиха след революцията, в която и вие участвахте. Вие сте в положителни връзки с Радев и президентския кръг, не може да не знаете кой показа Кирил Петков и Асен Василев на президента, на какво съображение бяха назначени за министри? 

- Само президентът Радев може да отговори на този въпрос. Но от мига, в който те се появиха в публичното пространство, не съм икономисал безусловно нищо. С известна горделивост желая да споделя и да подчертая дебело, че не познавам тези хора. Аз първи попитах, по какъв начин е допустимо човек, който не дава отговор на конституционните условия, да бъде назначаван за министър. Не може единствено тъй като някой го е вкарал в самолета, с който президентът е ходил до Китай, единствено тъй като е досаждал тук и там по време на визитата в Китай, да му се гласоподава такова доверие. Въпросът по какъв начин Кирил и Асен са се сближили с Радев и са му спечелили доверието е доста сериозен въпрос. Аз не съм спрял да приказвам, че Кирил Петков е еманация на ходещата машинация! Този човек излиза по БНР и споделя: „ Спрях 800 заема по 50 млн. лв., които са в процедура на утвърждение от ББР. “ И поради това мафията го била намразила. Кирил въобще не може да сметне за какви пари става дума. Това прави 40 милиарда лв.. И това е стопански министър към оня миг! Поради личната си неначетеност и несръчност не може да си даде сметка какво приказва. А коя е мафията, която работи с ББР, не знам. И знаете ли, той не се е объркал, както по-късно се опита да изясни. Просто индивидът си лъже! Кирил Петков е лъжец, който въобще не се безпокои от това, че лъже. Но с опрощение, и медиите, и институциите, го накараха да се усеща недостижим лъжец. Те му помагаха от самото начало. Аз персонално нямам пропуснат ден без опит да ги разкривам. 

- От думите ви разбирам, че кабинет, препоръчан от ПП/ДБ, „ Левицата “ няма да поддържа?

- „ Левицата “ е подготвена да бъде съпротива. Няма друга групировка, която да взе участие в тези избори и да го е декларирала толкоз ясно. Ние ще бъдем съпротива. Ние сме поръчител, че съпротива ще има. И че тази съпротива няма да е внимателно, слугинажно настроена. 

- „ Левицата “ мостра ли е на Румен Радев? Ако сте сподвижници с него, разумно е да търкаляте нещата към нови и нови избори, вместо към търсене на излаз за постоянен кабинет?

- В листите на „ Левицата “ има хора, които участваха интензивно в акцията на президента Радев. Но това не слага „ Левицата “ според от президента. Нашата съществена задача е да не допуснем коалиция на войната. Каквато към този момент имахме. Много малко анализатори и медии се смущават от това, че от към година се приказва единствено за евроатлантическо болшинство, а не за българско болшинство. От трибуната на Народното събрание съвсем всички заклинания стартират с евроатлантическите полезности и че ние сме създали ценностен избор. Истината е, че нито изборът е ценностен, нито сме го създали ние. Този избор ни беше натрапен. Но кухите изречения не се разясняват в общественото пространство. И в следствие стигаме до избор на хора, за които националният интерес няма значение. За тях има значение да бъдат щипнати по бузките и потупани по дупетата, да попаднат в Народното събрание и да свършат някои сложени извън задания. 

- Убеден ли сте, че ГЕРБ са вашия главен зложелател? Ако Румен Радев не беше сложил Кирил Петков и Асен Василев, връщането на ГЕРБ с такава висока интензивност щеше да е по-трудно. Румен Радев улесни ГЕРБ. 

- Това, че Кирил Петков има най-важен принос за връщането на Борисов, е вън от подозрение. Последните дни го потвърдиха по един безапелационен метод. Имам поради отчета на Държавния департамент. Впрочем министър Рашков дължи пояснение пред обществото бил ли е притискан от премиера Кирил Петков да арестува Борисов! Дали е бил притискан или не, това въобще не го оправдава за противозаконните дейности. Но отговорът е значимо да прозвучи пред обществото. Рашков е задължен да отговори ясно пред обществото. Колкото дали ГЕРБ са нашия главен зложелател, ще кажа следното. България сега има един главен проблем. И той е тази коалиция, която се приготвя – коалиция на войната. 

Повдигам и въпроса за отношението на европейските институции към България. Искат да забранят розовото масло. Ние отново си мълчим. Чест прави, че Петър Витанов зае ясна позиция. България, българските обичаи и българските полезности не съществуват за Европейската комисия. Искам да ви подаря една книга за Илинденско–Преображенското въстание, която ние сме подарили на Бойко Борисов, до момента в който беше министър председател, преди 7-8 години. Извадили сме цялата преписка на посланиците на Австро-Унгария, на Италия, на Франция, на Германия и други, които приказват за български протести, а не за македонски безредици. И оня ден чувам по какъв начин Франция е предложила компромисен вид за Косово, мога да кажа на братята сърби, че този компромисен вид би трябвало да го отхвърлят изрично и с всичка мощ. Като имат поради опитът на България с френското предложение. 

- Постижението да се хаотизира политическото пространство принадлежи на Румен Радев главно. Това изцяло устройва Съединени американски щати, които избират боричкащи се квазипартийки, притиснати от събитията, които извършват задачи без необикновен размисъл. Справка: идиотщините на Политическа партия.  

- Като не назоваваме нещата с същинските им имена, ние ставаме съучастници. Съединени американски щати избират да работят със прислужници. Не с сътрудници. И това е към всички страни, без значение от техния мащаб. На тях им трябват прислужници. Това не е единствено мое мнение. Такива разбори са правени от най-големите американски институти, които работят с Пентагона и други основни институции. За да разберем американската логичност, ще напомня думите на президента Рузвелт във връзка на никарагуанския деспот Сомоса: „ Той може да е кучи наследник, само че е наш кучи наследник. “ От 1994-1995 година насам имаше един интервал, в който се съобразяваха с България, това е интервалът от 2001 докъм 2008-2009 година След това слугинажният нрав доби колосални размери, които всъщност сложиха България в унизително състояние.

Неслучайно давам образец със самолетите. Неслучайно показвам, че когато служители от американското посолство доведат една компания, която е измамническа всъщност, незабавно българското държавно управление се оказва стратегически сътрудник на тази компания – „ Джемкорп “. Така не може! Българското държавно управление се оказва и стратегически сътрудник на „ Нексо “. Разбирате ли?! Кирил Петков ни направи стратегически сътрудник като страна на компании, които са безусловно лъжлив. Вижте в Ловеч какво има там, където трябваше да има цех. Там е една голяма поляна със слънчеви панели. Те си работят, включени в мрежата. Кой издаде позволение да се сложат там тези панели? Завод няма! Нищо няма от това, за което се говореше. 

- Зад Политическа партия не стоят ли олигарси, настроени враждебно към Бойко Борисов и Иван Гешев. Финансират ли ги Божков, Бобокови, Цветан Василев и прочие? 

- Не знам дали сега Божков има запас да финансира, само че Прокопиев във всички случаи. Нека всеки един естествен човек да се разноски из София и да реши какъв брой са билбордовете, с които разполага тази блага коалиция. Това са милиони левове единствено за София. Тези билбордове имат притежатели, тези притежатели са ги дали чартърен. Толкова ли е мъчно да се ревизира кои са притежателите, на каква цена са отдадени, кой е платил наема и прочие Това са стотици билбордове в София. Разбирам, че може би ви наподобявам несъответстващо с това, което наблягам, само че това са нашите пари. Те ги откраднаха от нас, от народа. Включително тези, които са им ги дали. Това не са пари, на които е платено Данък добавена стойност. Давам най-тъпият образец, без опрощение. Но тези пари всеки ден ни демонстрират едни нагли физиономии от билбордовете.

И, представете си, ще има хора, които ще гласоподават за тези нагли физиономии. Това е потресаващо! Чак подобен обсег на обири не сме виждали до момента. Винаги като виждам Кирил Петков се сещам с трогване за Нейчо Неев. Това е индивидът, който сподели: „ Ебати страната, щом аз съм й вицепремиер! “ Има една голяма разлика сред него и Кирил Петков. Нейчо беше извънредно честен човек. Извинявам се, че приказвам по този начин, малко с яд, само че... Един милион души в София не виждат ли тези билбордове? Градският прокурор на София не ги ли вижда тези билбордове, които всъщност са пари, пари, пари? Заместник-председателят на ДАНС не ги ли вижда тези билбордове? Шефът на финансовото разузнаване в ДАНС не ги ли вижда тези билбордове? Всички ние виждаме какво направиха Политическа партия. 

- Като някогашен вътрешен министър какво мислите за записите, които прокуратурата извади? Има ли проведена офанзива против прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за премахване на хора, скрит план против Гешев и пр. 

- Не мога да разясня съответен случай, тъй като не съм задоволително осведомен. Фактът, че вътрешният министър се дистанцира, най-малкото би трябвало да разсъни размисли. Каквото и да кажа сега ще е нечиста сделка. Прокуратурата пуска напълно частична информация. Аз по принцип съм съперник на стартирането на такива информации. И то уверен съперник. Защото, когато върви някакво следствие, и пускаш такава информация, постигаш два отрицателни резултата. По силата на настоящето законодателство е обезсилващ казус. Това значи, че в случай че нещо от следствието е обществено огласено преди да влезе в правосъдна зала, то става атакуемо от юристите и може да падне като претекст, като улика. И второ, казваш на всички заинтригувани, ето вижте какво имаме и вземете ограничения по-бързо. Който е тук, да бяга. Който е там, да си не идва. Плюсове няма. 

- Кой води война против Иван Гешев и за какво? 

- „ И в този момент притиснати от нуждата да реформираме правосъдната си система и от дефицита на време до ултимативния предел, ние имаме потребност от някакво избавително свидетелствуване. “ Това са думи на Любомир Левчев от 9 септември 2005 година Христо Иванов живее от промяната на основните прокурори от 2013-2014 година Той не може, само че желае да стане основен прокурор. 

- Едва ли Христо Иванов желае да стане основен прокурор. По-скоро е поръчка на кръгове към него за премахване съответно на Иван Гешев? 

- Сигурно е поръчка. Сигурно и това го има. Но когато моторът на правосъдната промяна е човек, който е изключен от адвокатския съюз, т.е. от правната общественост, би трябвало да си даваме сметка защо иде тирада. Нямаме мярка. Това е безсрамие. Един човек, който адвокатската общественост, която мъчно може да бъде обвинена в любов към прокуратурата, е изключила. Разбирате ли?! Човек, изхвърлен от правната колегия, яхва, седи, люлее се, катери се върху гърба на правосъдната система. И има хора, които в това виждат нещо обикновено. Очевидно има заинтригувани страни, които държат Гешев да е там, където е. Но има и заинтригувани страни, които желаят и вършат всичко допустимо Гешев да го няма, в този момент и незабавно. Или най-малко натискат да бъде клатена прокуратурата. За да бъде дезавуирана, да бъде дискредитирана. Но знаете ли, това въобще не е зародило от момента, в който Иван Гешев стана основен прокурор.

Ще ви напомня какво беше отношението към основния прокурор Иван Татарчев. Какво беше отношението към основния прокурор Никола Филчев. Ударите върху прокуратурата безусловно постоянно са започвали от опороченото дясно. От Костов и кликата му. И то, споделям го като човек, който е бил отстраняван от служба от основния прокурор Иван Татарчев. Когато бях кмет на Плевен. По-късно ние имахме чудесни връзки с него, за жалост той си отиде в тежка болежка и страдания. Тези хора, Костов и кликата му, те в никакъв случай не са възприемали страната от институционална позиция. Те постоянно желаят да имат основен прокурор, министър на вътрешните работи и ръководители на съдилища, само че да ги имат като прислужници. Те се обърнаха най-после и против Иван Григоров, ръководителят на Върховен касационен съд. При тях стремежът за недостижимост е осъзната нужда. Не мога да спра да давам тези три образеца, за които ви споделих, „ Марица 1 “, „ Марица 3 “ и „ Нефтохим “. С мариците Костов си купи индулгенция от американците, те в никакъв случай няма да се занимават с него. Той им продаде двата най-ценни актива на българската въглищна енергетика. Руснаците също няма за какво да се занимават с Костов, той им хариза „ Нефтохим “ – Бургас. Да споделяме „ продаде “, това е доста претенциозна дума за действието, което извърши Костов. „ Хариза “ е вярната дума. 

- Клатенето на Бойко Борисов основава повече проблеми, в сравнение с някакви измислени преимущества за политическата хомеостаза. 

- Аз не мисля, че сега някой клати Борисов. Ако може да се каже, че някой го клати, то това е той самият. Всичките му полюции на тематика „ ние сме най-големите евроатлантици “, „ в този момент с нашите евроатлантически братя ще ударим Русия “ и прочие, тези неща го клатят. Той отърча с чек за 3 милиарда лв. преведени за самолети. И вместо този, който подписа контракта към този момент да е в пандиза, никой не се занимава с него и аз няма да се учудя, в случай че го видя да е претендент за нещо.
Вижте, американците имат сериозен проблем. Работят с особени хора. Тагарев – бил е на щат в Министерството на защитата на Украйна. Съветник на министъра на защитата на Украйна. Нали се сещате, че Украйна беше част от Съюз на съветските социалистически републики и службите им са градени по един нрав. В оня смисъл, някогашни чиновници няма. Няма земна мощ, която да ме убеди, че този човек към момента не е на заплата в някоя характерна работа на Украйна. И когато аз му задам този въпрос, дали още е на заплата в характерна украинска работа, той в никакъв случай не ми дава отговор. Защото няма по какъв начин да ме обори. Следващият, Бойко Ноев – ми той в Министерството на външните работи отговаряше за цялостната хармонизация на България във Варшавския контракт. Велизар Шаламанов – партиен секретар в Долна Митрополия на батальон. Най-младият партиен секретар на Българска комунистическа партия. И тези хорица през днешния ден са първи евроатлантици. 

- Да се върнем отново на Политическа партия. Като вътрешен министър, по какъв начин оценявате корупционната непорочност на Политическа партия в случай, че главният им рефрен е битката с корупцията. 

- Аз съм бил министър 3 години. Преди да стана министър съм живял в този апартамент, в който пребивавам и в този момент. А един от министрите на Кирил Петков преди Нова година си е договорил парцел за 4,5 милиона $ в Тайван. За седем месеца министерстване. Нека Кирил Петков да излезе и да каже: „ Няма такова нещо! “ Нека да излезе. Питате ме, само че няма да ви кажа кой е този министър. Това е единствено един образец. А настрана, въобще не желая да встъпвам в тази боклучава сфера, наречена персонални връзки, само че е грозно Кирил Петков да употребява държавния аероплан за вулгарни разходки. Не е обичайно. И аз съм употребил държавния аероплан, само че не за такива цели. И тези хора ми приказват, че се борят с корупцията! 

- На предходните избори обявихте поддръжка за Стефан Янев. Какво ви разочарова в „ Български напредък “? 

- Отначало Стефан Янев правеше доста положително усещане. Хората мислеха, че не би могъл да ги измами доста. Няколко съответни случая ме разочароваха. Първият случай е гласуването за изпращане на оръжия в Украйна. След това аз предизвестих ген. Стефан Янев напълно честно, правилно и ясно, че ние сме дотук. Не сме правили обществени панаири, тъй като не е належащо. Вторият случай е гласуването за промяна на горивото в АЕЦ „ Козлодуй “, т.е. подписване на контракт с „ Уестингхауз “. Този контракт с „ Уестингхауз “ за идващите 10 години е изцяло шашав. Пети блок има едвам още пет години живот пред себе си преди още веднъж да му се даде лиценз за употреба. Не може без основния конструктор. А всички знаем кой е той. Министърът с катамарана позволява контракт за гориво без да е изяснено нищо, без да е лицензирано горивото от Агенцията за нуклеарно контролиране. Какво ще вършим след това с това гориво?

Министърът с катамарана ще си го носи у дома ли?! През 2018 година България преведе пет милиона евро на „ Уестингхауз “, с цел да проучва личното си гориво и да ни кажат става ли или не. Това е някакъв парадокс! Тази компания създава това гориво, което би трябвало да проучва. Ние какво чакаме да ни кажат: „ Абе тук има едни проблеми с горивото... “ Даваме им пет милиона и те още не са подготвени. Некадърност, неплатежоспособност, интелектуална, инженерна, всякаква. Просто сега желаят да ни продадат това гориво, което са произвели за Украйна, само че там към този момент не могат да го осъществят. 

- Хайде да приключим по този начин да се каже интернационално. Как оценявате визитата на китайският водач Си Дзинпин в Русия? Съединени американски щати по всякакъв начин се пробват да притискат Китай да се дистанцира от Русия, само че виждаме противоположното, разширение на съдействието. 

- Бих споделил, че двамата държавни глави пропуснаха да отбележат, че до момента най-големият резултат от глобите против Русия е банкрута на четири американски банки и една швейцарска. Всъщност тази аудиенция на Си Дзинпин в Русия споделя три неща. Първо, че светът е изменен. (Не е в развой на смяна, а е изменен.) В света към този момент няма едноличен водач. Изказването на бразилския президент Лула да Силва безусловно удостоверява това. Той споделя: „ Русия не е просто някаква страна, не е нещо нищожно. Русия е доста значима за обезпечаването на мира в света в продължение на доста епохи. “ Бразилският президент отхвърля да посети Украйна, само че му следва посещаване в Китай, нали разбирате защо става дума?! Второ, БРИКС към този момент не е фактор, който просто можем единствено да проучваме. Организацията БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) към този момент е деен, незаобиколим фактор в интернационалните връзки. Нека се опитаме да сметнем военната и икономическата мощност на тези страни, и тогава да разберем къде сме ние. Третото нещо, което подсказва визитата на Си Дзинпин, е, че Китай има политическа воля и разсъдък да предложи спокойно решение на войната в Украйна. Ние в Европа подготвени ли сме? 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР